Studenten

I veckan tog Elin studenten och jag fick uppdraget att göra tårtor. Önskemålet var att det skulle vara blommor och studentmössor på tårtan. Eftersom jag hade lite svårt att bestämma mig för hur de skulle se ut, fick de bli två olika blomtårtor. Den här gången gick allt enligt plan och jag blev väldigt nöjd med spacklingen som annars är min svaga sida. Jag har mest använt grädde att spackla mina tårtor med tidigare, men vill man ha raka kanter på tårtan är ju smörkräm det bästa. Jag behöver fortfarande öva mycket på detta men det tar sig.

Bottnarna är saftiga chokladbottnar, fyllda med hallonmousse och vitchokladmousse (recept se längst ner) samt hallonsylt.


På den första tårtan lade jag lösa blommor som en midsommarkrans runt tårtan. Prästkragar, blåklint (ett försök till att likna blåklint i alla fall) och fantasiblommor, samt en studentmössa.

På den andra tårtan gjorde jag en bukett med rosor som är gjorda i gumpaste/flowerpaste som är uppbundna på ståltråd. Jag gjorde även ett litet kort i sockerpasta som jag knutit fast i buketten med ett band. Rosorna är målande med pulverfärg.

Grattis Elin! Jag hoppas att du hade en riktigt härlig dag.

Vit chokladmousse
Den här fyllningen tycker jag blir väldigt god och dessutom är den väldigt lätt att göra. Recpetet har jag hittat här, Baka liten kaka. Där finns det även massor av andra goda recept.

2 dl grädde
150 g vit choklad
100 g philadephiaost

Värm grädden (obs! får ej koka). Stäng av värmen och lägg i den vita chokladen och låt den smälta. Ställ sedan in i kylen i ca 4-5 timmar eller över natten. Lägg i philadelphiaosten och vispa till en krämig fyllning.

 

En reaktion på “Studenten

  1. Trollmamma

    Kan ju meddela att om man gör nougatfluff gör det inget om grädden kokat. Empiriska studier. Vatten kokar vid 100 grader, mjölk/grädde kokar när man vänder ryggen åt den. Men det blev fluff ändå. Kanske lite grynig, men det kan även berott på att nougaten inte var så färsköppnad som den borde varit. Misstänker att ”någon” tog fel på nougat o choklad en gång och råkat öppna paketen…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>