Lingonkolapaj

LingonJag älskar kola i alla dess former, men jag tycker samtidigt att det är gott om det är något som bryter av, tex salt eller surt, för det kan lätt blir för sött. När vi firade jul hos mina föräldrar på juldagen gjorde jag en lingonkolapaj till efterrätt. Lingon och kola är en perfekt kombination, sött möter syrligt.

Lingonkolapaj

Pajbotten:
125 g smör
1 dl havregryn
3 dl vetemjöl
1 msk vatten

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smör till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten.
Tryck ut i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 20 minuter. Nagga och grädda pajskalet ca 20 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.

Kola:
2 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 dl mörk sirap
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör

Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull tills temperaturen är ca 120-122 grader. Tag av från värmen och rör ner smöret i tärningar och vaniljsocker. Häll sedan kolasmeten i pajskalet och häll ned ca 2 dl lingon (frysta el färska) i kolasmeten och ställ pajen i kylskåp. Garnera pajen med 0,5 dl lingon före servering.

Servera med grädde eller glass till.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>