Kalasdags

Idag fyller min stora tjej Klara 6 år! Det är inte klokt vad tiden går fort. Jag tycker inte att det var länge sedan hon föddes och nu har hon börjat skolan.

Klara första dagen i skolan

I somras frågade jag vad hon önskade sig för tårta och hon hade bestämt sig för en ballerina-tårta. Bra tänkte jag o började att googla. För två veckor sedan ändrade hon sig och nu skulle det vara en skolflicka, skolbänk och böcker. Tur att jag inte hunnit börja med ballerinatemat. Skolbänken struntade jag i och gjorde istället Klara och en bok.

Jag var lite stressad när jag gjorde själva tårtan, så därför blev det väl inte en av mina vackraste alster. Men Klara var nöjd och det är ju huvudsaken. När hon såg tårtan utropade hon – Ååå mamma det är precis en sådan som jag ville ha, hur ska jag kunna tacka dig!   (och mitt hjärta smälte)

Jag provade att göra en ny fyllning som jag inte testat tidigare, som jag haft min ”att-prova-lista”, vaniljbavaroise. Det är en krämig vaniljmousse och jag hittade receptet här. Jag tyckte dock att fyllningen blev lite för lös för min smak. Jag använder ofta ganska tunga bottnar så jag var lite orolig att fyllningen skulle rinna ut. Nästa gång tror jag att jag får lägga till lite mer gelatin. Annars tyckte jag att vaniljsmaken var oerhört god.

Vaniljbavaroise

300 g mjölk
96 g äggula
120 g socker (tog dock bara ca 100 g) + 1 tsk äkta vaniljsocker
1 vaniljstång
3 blad gelatin (jag skulle ta ett till för att få lite mer stabilare mousse/kräm)
300 g vispad grädde

Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 5 min.
Halvera och skrapa ur vaniljstången blanda med mjölken i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan upp vaniljstången.
Vispa socker och äggula lätt och tillsätt i mjölken och sjud till 84 grader.
Tillsätt gelatinbladen och kyl till 20 grader i tex vattenbad.
Under tiden när blandningen kallnar kan du vispa grädden och sedan när blandningen är 20 grader kan du blanda den med grädden. Ställ sedan i kylskåpet så den blir lite fast innan du fyller din tårta.

Detta räckte till att fylla båda mina tårtor som var 24 cm och 15 cm med varsitt lager. Jag har tredubblat receptet.

Tårtan är täckt med marsipan och den vita kanten längst ner är sockerpasta. Jag har tryckt ut blommor som jag tryckt ihop och satt fast runt kanten. Den vita marsipanen på den översta tårtan kvalade jag med en mönsterkavel som ger ett blommönster. Dekorationerna är gjorda i gumpaste. Siffran sex har jag skurit ut på frihand och när den stelnat har jag penslat den med ätbart lim och strött över strössel.

Grattis min stora tjej!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>