Glad sommar

I veckan gjorde jag en tårta till min mamma som hon skulle bjuda sina kollegor på. Tårtan skulle räcka till ca 35 personer och önskemålet var att det skulle vara blommor på. Jag valde att använda en av mina stora tårtformar som är 35cm i diameter. Det blev en riktig mastodonttårta, ca 12 cm hög och slutvikten blev över 7 kg.  Jag trodde det skulle bli massor av tårta över men det visade sig att mammas kollegor var bra på att äta tårta och det blev bara en liten liten bit kvar.

Tårtan är dekorerad med blommor i gumpaste. De rosa blommorna som ska likna pioner. Varje blomblad på pionen har en liten ståltråd i sig och sedan sätter jag ihop dem till en blomma. Eftersom min mamma är lärare, så gjorde jag en ”svart tavla” där jag skrev texten.

Tårtan innehåller saftiga chokladbottnar och den är fylld med vit chokladmousse och skivade färska jordgubbar samt en lemoncurdfyllning med mascarponeost. Jag har gjort samma fyllning som är till tårtan ”Very Cherry Chocolate Cake” från Louise´s Spis, men istället för att använda marmelad har jag tagit lemoncurd. Tårtan är sedan spacklad med vit choklad smörkräm och täckt med marsipan.

Lemoncurdfyllning med mascarponeost

500 g mascarpone
3 dl vispgrädde
2 dl lemoncurd
120 g strösocker

Vispa samman mascarpone, vispgrädde och socker till en krämig och fast röra. Blanda sedan i lemoncurd. Denna mängd räcker till minst två lager i normalstor tårta och vill man bara ha ett lager så kan man halvera receptet.

 

2 reaktion på “Glad sommar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>